De kinderen leren omgaan met nieuwe culturen

Maria (16) woont bij de familie van Wankum

Maria Eduarda (16 jaar) uit Brazilië woont sinds januari bij de familie van Wankum in Maarssen en krijgt les op de middelbare school RSG Broklede in Breukelen. De buitenlandse student verblijft 10 maanden in Nederland. Nikki: “Ons hart is groot en daarom bieden wij graag studenten een plekje aan in Nederland. Ook leren wij veel van Maria Eduarda!”

De kinderen leren omgaan met andere culturen

De familie van Wankum, bestaande uit Nikki, Dennis en hun drie kinderen (7, 5 en 3 jaar), heeft al eerder internationale studenten in huis gehad via High School Holland. De studenten gaan in Nederland naar de middelbare school en verblijven in een gastgezin. De familie koos ervoor om gastgezin te worden zodat hun kinderen wat kunnen leren van de uitwisselingsstudent. “Wij vinden het belangrijk dat de kinderen ook wat leren uit andere culturen. En zo leren de kinderen ook wat Engels.”

Nikki geeft een voorbeeld van de culturele verschillen. “Nederlanders zijn vrij direct in hun communicatie. Soms kan dat nogal hard overkomen als studenten dat helemaal niet gewend zijn”, vertelt Nikki. “Ook zijn de meeste Nederlanders graag op tijd en voeren zij alles stipt uit. Braziliaanse mensen houden er meer van om de tijd te nemen. Een ander verschil is dat Brazilianen ’s middags warm eten, vaak iets met rijst en bonen.” Met Maria Eduarda hebben Nikki en Dennis goede gesprekken. “Het is een erg leuke meid die altijd naar ons toe komt als ze iets wil bespreken.”

Tips voor nieuwe gastgezinnen

Het hele jaar door komen nieuwe groepen buitenlandse scholieren naar Nederland. Zij zullen ook bij een gastgezin geplaatst worden en naar een middelbare school gaan. Nikki en Dennis: “Wanneer jullie een kamer over hebben in jullie huis en wanneer jullie denken dat de student past binnen jullie gezin, zal ik zeker gastgezin worden!” De familie is blanco het avontuur ingestapt met weinig tot geen verwachtingen. Zij raden toekomstige gastgezinnen vooral aan om geen hoge eisen te stellen: “Verwacht bijvoorbeeld niet dat de student al snel Nederlands spreekt. Geduld hebben is erg belangrijk. Ook is het goed om je te kunnen verplaatsen in de student. Het is natuurlijk moeilijk om je snel aan te passen aan een vreemde cultuur. Het is een superleuke ervaring waar je veel van leert!”

Ook gastgezin worden?

Gastgezin worden?

 
1

Aanmelden

Enthousiast? Meld je direct aan als gastgezin.

2

Intake & advies

Persoonlijke kennismaking en introductie met High School Holland.

3

Voorbereiding & Begeleiding

Professionele begeleiding voor een onvergetelijk avontuur.

Small country, great place!

Culturele uitwisselingen

Haal de wereld in huis en beleef een onvergetelijk avontuur met High School Holland.

Uitwisselingsstudenten

Jaarlijks komen meer dan 120 leergierige studenten vol enthousiasme en energie naar Nederland.

Samen voor persoonlijke ontwikkeling

Samen met onze local coordinators, gastouders en scholen zorgen we voor een unieke uitwisseling.