De leukste bijbaan naast mijn baan

Verrijk je leven!

Jaarlijks komt een groot aantal buitenlandse scholieren van 14 tot en met 18 jaar voor een culturele uitwisseling via het High School Holland programma naar Nederland. Deze jongeren komen voor een periode van twee tot tien maanden om de Nederlandse cultuur, gewoontes en taal te leren kennen. Ze wonen bij een gastgezin en gaan naar de middelbare school. De begeleiding van deze internationale jongeren, hun gastgezin en de middelbare scholen wordt per regio gedaan door de Local Coordinator. Het lokale aanspreekpunt. De spin in het web. Nicolette en Ellen zijn beiden in een ander deel van Nederland actief als Local Coordinator en delen hun verhaal. 

Local Coordinator Nicolette

Maak kennis met Nicolette en Ellen

Dat Nicolette nu veel omgaat met gastgezinnen ziet zij als een verrijking. Het geeft haar een bredere blik op hoe verschillend mensen in het leven staan. In vertrouwen deelt zij: “Mijn beeld van gastgezinnen was vooraf wel veel eenzijdiger. Ik ging bijvoorbeeld uit van meerdere mensen in een gezin. Inmiddels kom ik hele verschillende soorten gastgezinnen tegen en is de belangrijkste overeenkomst dat zij stuk voor stuk de juiste intenties hebben.” Ellen vertelt dat zij juist de culturele verschillen van de studenten zo interessant vindt. “Je moet je ook echt verdiepen in de achtergrond om soms bepaalde gebruiken te herleiden. Ik vind dat dus ontzettend leerzaam.”

“Soms moeten verwachtingen wel worden gestuurd”, vertelt Nicolette. “Voor enkele studenten is de overgang van een thuisland naar een gastgezin toch best heftig en neigt de student naar het zich terugtrekken. Daar heeft een gastgezin dan bijvoorbeeld geen rekening mee gehouden. Samen met een gastgezin en een student ga je dan op zoek om de situatie te veranderen.” Je moet als Local Coordinator flexibel zijn, daarover zijn zowel Nicolette als Ellen het eens. Je moet je kunnen verplaatsen in het gezin, de student, maar soms ook in de school. Dit is leuk, en soms vraagt het ook best veel van je. Ellen: “Soms moet je echt snel kunnen schakelen en reageer ik in eerste instantie vanuit mijn gevoel. Pas later ga ik analyseren of ik juist heb gehandeld. Meestal kan ik wel direct ook terugvallen op het team van High School Holland, maar ik ben het eerste aanspreekpunt als het er op aankomt.”

Hoe kom je aan je netwerk?

“Er wordt als Local Coordinator van je gevraagd om mee te zoeken naar gastgezinnen en scholen voor studenten. Aanvankelijk dacht ik dat mijn netwerk niet goed is om Local Coordinator te zijn”, vertelt Nicolette. “Dat netwerk bouw je vanzelf op. Als er een student in jouw regio wordt geplaatst dan ga je vanzelf op zoek naar bijvoorbeeld een school. Dan kom je erachter dat mensen het vaak heel leuk vinden en graag met je mee willen denken.”

Wat is je motivatie om Local Coordinator te zijn?

“Het laten slagen van de uitwisseling is mijn doel en als een student een mooie periode in Nederland heeft gehad ben ik blij. Laatst kwam ik op gesprek bij een gezin met een Japanse gastdochter die enthousiast naar de voordeur kwam en deze voor mij openmaakte. Als ik het zeg lijkt het misschien betekenisloos, maar dat zij zich zo thuis voelde en voor mij de deur openmaakte zegt alles. Een super leuk moment, en dat moet je wel zelf kunnen en willen zien. Mijn motivatie om Local Coordinator te zijn zit hem dus niet in een financiële vergoeding”, zegt Nicolette. “Ik zie dit meer als dekking van de onkosten die ik maak.”

Ellen vindt het vooral heel leuk dat zij, naast haar baan, Local Coordinator kan zijn in haar eigen tijd. “Ik krijg enorm veel energie van de contacten die ik opdoe. Als studenten na een periode blij naar huis gaan en je bedanken voor de hulp, daar groei ik van.”

Local Coordinator Ellen
Ellen op pad met studenten

Doe het voor jezelf!

Nicolette wil tot slot meegeven dat als iemand overweegt Local Coordinator te worden, je dit moet doen vanuit een intrinsieke motivatie. Bijvoorbeeld omdat je iets goeds wilt doen en je steentje wilt bijdragen aan een mooie, vaak onvergetelijke ervaring voor een student en gastgezin. Je vormt soms een belangrijk deel in de verbinding tussen het samenzijn van studenten, gastgezinnen en scholen. Voor veel studenten is het een hele vormende periode in hun leven waarop jaren later nog wordt teruggekeken. Ook gastgezinnen vergeten hun student nooit meer en houden vaak daarna nog decennia lang contact. Die verbindingen tussen mensen in verschillende delen van de wereld, daar heb jij als Local Coordinator aan bijgedragen.

Denk je na het lezen dat het zijn van Local Coordinator ook wel iets voor jou kan zijn, Travel Active zoekt in heel Nederland nog Local Coordinators. Klik even op deze link voor meer informatie over deze fantastische bijbaan mét betekenis.

Op meerdere plekken in het land zijn wij op zoek naar Local Coordinators die enthousiast zijn over hun eigen buitenland ervaring en dit enthousiasme weten over te brengen op anderen. Daarbij zijn empathisch vermogen en probleemoplossend denken belangrijke eigenschappen voor de rol van Local Coordinator.

Ook Local Coordinator worden?

Small country, great place!

Culturele uitwisselingen

Haal de wereld in huis en beleef een onvergetelijk avontuur met High School Holland.

Uitwisselingsstudenten

Jaarlijks komen meer dan 120 leergierige studenten vol enthousiasme en energie naar Nederland.

Samen voor persoonlijke ontwikkeling

Samen met onze local coordinators, gastouders en scholen zorgen we voor een unieke uitwisseling.