Door de ogen van een Local Coordinator

Onwijs dankbaar werk

Jaarlijks starten er meer dan 100 buitenlandse studenten hun avontuur in Nederland via het High School Holland programma. De uitwisselingsstudenten worden van twee tot tien maanden ondergedompeld in de Nederlandse cultuur, gewoontes en taal. Het is een unieke kans om naar de middelbare school te gaan en te verblijven bij een gastgezin. Hierbij zijn Local Coordinators onmisbaar.

Local Coordinators, wie zijn dat?

Local Coordinators zijn het directe aanspreekpunt voor de buitenlandse studenten, gastgezinnen en de middelbare scholen. Sophia en Marjolein zijn beiden Local Coordinators en beleven veel plezier aan deze bijbaan. “Door een vriendin werd ik getipt die de vacature had gezien. Op dat moment was ik aan het werk in Kroatië. Ik wilde het seizoen afmaken en mijn weg in Nederland weer gaan vinden”, zegt Sophia.

“Mijn motivatie was voornamelijk de brug tussen Nederland en het buitenland. Ik heb zelf negen jaar voor een reisorganisatie gewerkt waarbij ik op twaalf bestemmingen heb mogen wonen, dus ik weet heel goed hoe moeilijk, maar ook hoe leuk het buitenlandleven kan zijn." Marjolein vertelt dat zij zelf ook op uitwisseling in het buitenland was geweest. “Ik weet hoe het is om alles achter te laten en om voor een lange periode in het buitenland te wonen.”

Hoe is het om Local Coordinator te zijn?

Sophia en Marjolein begeleiden de studenten, de gastgezinnen en de scholen zodat zij een succesvolle en memorabele uitwisseling in Nederland kunnen beleven. “Ik vind de leeftijd van de doelgroep (14-18) heel leuk en interessant. Ik vind het ontzettend moedig dat je op die leeftijd zo’n groot avontuur aan durft te gaan”, zegt Marjolein. De Local Coordinators houden contact met de drie partijen en met het kantoor van High School Holland. Op deze manier staan de student, het gastgezin en de school altijd in contact met dezelfde persoon en kunnen zij altijd op snelle hulp van dichtbij rekenen. “Ik kan mij goed inleven in de studenten als het gaat om nieuwe vrienden maken, je weg zoeken binnen een gezin en de nieuwe cultuur”, vertelt Sophia. “ Het is belangrijk om niet alleen op huisbezoek te gaan. Één keer per acht weken kom ik bij het gezin thuis. Dan eet ik gezellig met ze mee, spelen we spelletjes en krijg ik een goed beeld van de student binnen een gezin.”

Welke eigenschappen zijn nodig?

“Inlevingsvermogen”, vertelt Sophia. “Een misverstand kan zomaar ontstaan door een andere cultuur, gewoontes of het verkeerd uitdrukken van woorden door een gebrek aan taalkennis. De kunst hiervan is om beide partijen hier te laten samenkomen. Zeker nu in de lockdown staan gezinnen onder grote druk en de student kan geen kant op. Hoe volg je online lessen als je de taal nog niet volledig beheerst? Of hoe maak je vrienden als je nergens heen kunt?” Marjolein sluit hierbij aan: “Je moet je goed kunnen verplaatsen in een jongere die alles heeft achtergelaten en nu helemaal ‘alleen’ hier is. Je moet helder kunnen communiceren; je werkt immers met meerdere partijen samen. Het is altijd leuk om te zien wat wel en wat niet werkt, je leert hier een hoop van.”

“Je hoeft zelf niet op uitwisseling te zijn geweest om de jongeren te begrijpen, maar je moet het idee van een uitwisseling wel begrijpen. Deze jongeren krijgen een kans in hun leven die ze misschien nooit meer zullen krijgen”, geeft Marjolein verder aan.

Advies voor toekomstige Local Coordinators

“Verdiep je in de cultuur van je studenten. Dan weet je een beetje waar bepaalde ‘acties’ vandaan komen. Neem in het begin regelmatig contact op met de student zonder de school of het gastgezin erbij. Dan vloeien er andere gesprekken uit voort dan wanneer er meerdere mensen bij betrokken zijn”, zegt Sophia. Het komt regelmatig voor dat de Local Coordinator, de school, het gastgezin of de student stuit op een probleem. Het is hierbij belangrijk om objectief naar de situatie te kunnen kijken en zorgvuldig en snel het probleem op te lossen.

Op meerdere plekken in het land zijn wij op zoek naar Local Coordinators die enthousiast zijn over hun eigen buitenland ervaring en dit enthousiasme weten over te brengen op anderen. Daarbij zijn empathisch vermogen en probleemoplossend denken belangrijke eigenschappen voor de rol van Local Coordinator.

Local Coordinator worden?

Small country, great place!

Culturele uitwisselingen

Haal de wereld in huis en beleef een onvergetelijk avontuur met High School Holland.

Uitwisselingsstudenten

Jaarlijks komen meer dan 120 leergierige studenten vol enthousiasme en energie naar Nederland.

Samen voor persoonlijke ontwikkeling

Samen met onze local coordinators, gastouders en scholen zorgen we voor een unieke uitwisseling.