Gastgezin neemt afscheid van de Japanse Rio

Gezin de Vries na een succesvolle periode

Rio (16 jaar) uit Japan vertrekt vandaag naar huis. Zij ging een schooljaar naar CSG Bogerman in Sneek en verbleef bij familie Eveline en Erik de Vries. Het schooljaar is voorbij en daarom neemt Rio afscheid van Nederland.

Spontane gezinsuitbreiding

“Sinds november verblijft Rio bij ons”, zegt Eveline. “We zagen een oproep in het Sneeker Nieuwsblad dat Rio met spoed een gastgezin zocht. Het was 5 dagen voor aankomst. We zijn er spontaan ingestapt en het heeft leuk uitgepakt!” Eveline en Erik wonen samen in Goënga. De kinderen zijn inmiddels uitwonend. De familie is nog niet eerder gastgezin geweest. “Opeens werd ons gezin uitgebreid, we kregen er een dochter bij waarmee je rekening moet houden. Vooraf waren we bang voor onze privacy, want hoe gaat dat nou? Het was juist heel erg leuk. Een meisje in huis zorgde voor wat reuring. Het was een bijzondere ervaring.”

Nederland vs Japan

Rio heeft de familie dingen geleerd over Japan. “Japan is een land waar we niet zo veel over wisten, daarom was een Japanse student juist heel leuk. Rio kookte zo nu en dan voor ons en dat smaakte hartstikke lekker! Rio had wel eens met bestek gegeten, alleen is zij vooral eten met stokjes gewend. In het begin hield ze haar bestek nog wat onwennig vast.” De familie De Vries leerde ook over de Nederlandse cultuur. “We hebben een aantal toeristische dingen gedaan, zoals een uitje naar Giethoorn. Doordat je dat samen met een buitenlandse student doet, kijk je naar Nederland door de ogen van een ander. Ook hebben we geleerd dat Nederlanders opener zijn; Japanners laten toch niet gauw het achterste van hun tong zien.”

Tips voor toekomstige gastgezinnen

Het hele jaar door ontvangen wij nieuwe studenten in Nederland. Ook zij gaan naar een middelbare school en verblijven in een gastgezin. Eveline wil graag wat tips geven: “Spreek vanaf dag één Nederlands met jouw uitwisselingsstudent. Dit maakt het leven van de student veel makkelijker, zeker voor de lessen op school. Thuis Nederlands leren spreken zal de student helpen. Ook is het belangrijk dat je jouw regels binnenshuis bespreekt. De student komt te wonen in jouw huis, dus jouw normen en waarden gelden. Rio heeft het heel erg leuk gehad en we vinden het jammer dat ze dadelijk naar huis vertrekt.”

Ook gastgezin worden?

Gastgezin worden?

 
1

Aanmelden

Enthousiast? Meld je direct aan als gastgezin.

2

Intake & advies

Persoonlijke kennismaking en introductie met High School Holland.

3

Voorbereiding & Begeleiding

Professionele begeleiding voor een onvergetelijk avontuur.

Small country, great place!

Culturele uitwisselingen

Haal de wereld in huis en beleef een onvergetelijk avontuur met High School Holland.

Uitwisselingsstudenten

Jaarlijks komen meer dan 120 leergierige studenten vol enthousiasme en energie naar Nederland.

Samen voor persoonlijke ontwikkeling

Samen met onze local coordinators, gastouders en scholen zorgen we voor een unieke uitwisseling.