We zijn blij dat hij in Nederland is gebleven

Een uitwisselingsstudent in huis tijdens corona

De familie Hityahubessy werd afgelopen augustus voor het eerst gastgezin. Ze zijn bij het idee gekomen om gastgezin te worden dankzij een mailing via het Helen Parkhurst, de school waar hun zoon naar toe gaat. Vanaf dag een was Yuta – hun buitenlandse student- al een perfecte match in het gezin. Ze hebben Yuta nooit als buitenlandse student gezien, maar als hun zoon. Yuta voelt zich ook thuis in Nederland en daarom besloot hij om niet vervroegd terug te keren naar Japan wegens corona.

Leerzaam, verrijkend en gezellig

Leerzaam, verrijkend en gezellig zijn de woorden waarmee Yvonne en Mike hun ervaring als gastouders kunnen omschrijven. "We zijn niet het standaard Nederlandse gezin", vertelt gastmoeder Yvonne ons. "Zo eten we normaliter niet op vaste tijden en eten we allesbehalve Nederlands!" Toch waren er dingen die ze waren opgevallen die ze nooit eerder hadden gezien. "Yuta vertelde ons dat hij het heel grappig vond hoe veel portret en familiefoto’s er hingen. Als je er zo over nadenkt dan is dat inderdaad iets wat je bij veel Nederlandse gezinnen thuis ziet."

Verwachtingen en vertrouwen

Voordat Yvonne en Mike gastgezin werden, hadden ze natuurlijk hun verwachtingen. Mike vertelde dat hij er niet zo mee bezig was en vooral een positieve kijk had. Yvonne had hetzelfde maar was toch wel een beetje bang dat een nieuw gezinslid ervoor zou zorgen dat ze heel veel tijd kwijt zou zijn. Maar gelukkig viel dit mee. "Het is niet normaal hoe snel Yuta zich aanpast, ik heb nooit een woord hoeven wisselen met hem. In plaats van veel moeite en tijd geniet ik van elk moment met hem, en vind ik de tijd veel te snel gaan!"

"Yuta is ontzettend lief, respectvol en is graag bezig. Hij paste zich heel snel aan, hij wist binnen een mum van tijd al de weg in heel Almere, zelfs beter dan mijn zoon die hier al jaren woont." Wat haar vooral verraste, is hoe gedisciplineerd en trouw hij was. "Natuurlijk is het logisch dat je je afspraken nakomt, maar Yuta zou nooit een gemaakte afspraak verbreken. Hij zou spontaan een weekend naar Parijs gaan met zijn gastvader, maar omdat hij al een afspraak had gemaakt met een vriend in Amsterdam, is hij niet naar Parijs gegaan, maar naar die vriend."

Uitwisseling tijdens corona

"Natuurlijk is het jammer dat we nu niet naar de Efteling kunnen, of uitstapjes maken naar bekende attracties zoals Keukenhof. Maar de extra tijd die we nu met Yuta doorbrengen is heel erg fijn. Yuta is heel erg geïnteresseerd en pikt dingen snel op. Doordat we zoveel thuis zitten en praten pakt hij dingen nog sneller op en begrijpt hij steeds Nederlands beter."

Yuta: "De situatie in Nederland is veel beter dan in Japan. Hier mogen we nog vrij de straat op. Ik ben laatst nog naar de Zaanse schans geweest, een plek waar het normaal heel druk is, maar nu was er niemand te bekennen. Ik vind online lessen leuk omdat ik dit in Japan nog nooit heb gehad. Ik wilde graag in Nederland blijven omdat ik het heel erg naar mijn zin heb hier."

Ook gastgezin worden?

Gastgezin worden?

 
1

Aanmelden

Enthousiast? Meld je direct aan als gastgezin.

2

Intake & advies

Persoonlijke kennismaking en introductie met High School Holland.

3

Voorbereiding & Begeleiding

Professionele begeleiding voor een onvergetelijk avontuur.

Small country, great place!

Culturele uitwisselingen

Haal de wereld in huis en beleef een onvergetelijk avontuur met High School Holland.

Uitwisselingsstudenten

Jaarlijks komen meer dan 120 leergierige studenten vol enthousiasme en energie naar Nederland.

Samen voor persoonlijke ontwikkeling

Samen met onze local coordinators, gastouders en scholen zorgen we voor een unieke uitwisseling.