Een uitwisselingsstudent in huis is een verrijking voor je gezin!

Ervaring van familie Hogeman

Via het High School Holland programma komen er jaarlijks aantallen buitenlandse studenten uit de hele wereld naar Nederland om kennis te maken met onze Nederlandse cultuur en taal. Eén van deze gastgezinnen is de familie Hogeman uit Assen, zij delen hun ervaringsverhaal.

Enthousiast na het lezen van een lokaal krantje

Toen de familie Hogeman uit Assen vorig jaar in het plaatselijke krantje de oproep over gastgezin worden voor een Australische scholiere zagen staan, dachten zij gelijk: "Leuk, is wel wat voor ons!" Inmiddels een jaar later is de Australische scholiere alweer terug in Australië en besloot familie Hogeman in 2020 opnieuw een scholiere in huis te nemen, namelijk de Italiaanse Giulia Elena! De familie Hogeman bestaat uit vader Reinhoud (41), moeder Janine (41) en hun twee dochters (12 en 11). "Wij zijn niet per se de grootste wereldreizigers, maar vonden dit wel een mooie kans om iets van een andere cultuur te leren."

De uitwisselingsscholieren van het High School Holland programma gaan in Nederland naar de middelbare school. Op deze manier biedt High School Holland de scholieren een kans om kennis te maken met de Nederlandse taal en cultuur. Dit is natuurlijk niet alleen een unieke ervaring voor de buitenlandse scholieren, maar ook voor de gastgezinnen die hen een warm thuis bieden! Janine Hogeman vertelt: "Wij dachten vooral dat onze jonge dochters hier heel veel van kunnen leren, wanneer zij de juiste leeftijd hebben hopen wij ook dat zij bedenken om voor een langere periode naar het buitenland te gaan! Verder hebben wij de ruimte in ons huis en de ruimte in ons leven om een thuis te bieden aan uitwisselingsscholieren."

Advies van Familie Hogeman voor toekomstige gastgezinnen

Als gastgezin is het belangrijk om enthousiast en open-minded te zijn. "Wij hadden van tevoren niet echt verwachtingen, maar eerder een indruk van hoe ze zou zijn door haar profiel op de website van High School Holland." Tijdens een culturele uitwisseling zijn culturele verschillen tussen het gastgezin en de buitenlandse scholier onvermijdelijk. "Wat wi opmerken is dat er wel duidelijke cultuurverschillen zijn, maar dat ze zich snel naar de Nederlandse cultuur aanpast." zegt Janine Hogeman over de huidige High School Holland uitwisseling met de Italiaanse Giulia Elena. "Italianen eten vaak pas hun eerste maaltijd om 12.00 uur of gaan heel laat naar bed. Giulia Elena was gewend om pas om 00.00 te gaan slapen, maar is nu bijvoorbeeld om 21.30 uur al moe. Het is belangrijk om goed over de verschillen te blijven praten!" Op de vraag, 'Heeft u nog advies voor toekomstige gastgezinnen?'. antwoord Janine Hogeman: "Gewoon doen!!! Als je de ruimte in je huis en leven hebt, dan is het echt een verrijking. Ook voor je eigen gezin."

Ook gastgezin worden?

Gastgezin worden?

 
1

Aanmelden

Enthousiast? Meld je direct aan als gastgezin.

2

Intake & advies

Persoonlijke kennismaking en introductie met High School Holland.

3

Voorbereiding & Begeleiding

Professionele begeleiding voor een onvergetelijk avontuur.

Small country, great place!

Culturele uitwisselingen

Haal de wereld in huis en beleef een onvergetelijk avontuur met High School Holland.

Uitwisselingsstudenten

Jaarlijks komen meer dan 120 leergierige studenten vol enthousiasme en energie naar Nederland.

Samen voor persoonlijke ontwikkeling

Samen met onze local coordinators, gastouders en scholen zorgen we voor een unieke uitwisseling.