Kom meer te weten over de procedure voor gastgezinnen

Wij nemen je mee

Sta jij open voor een interculturele ervaring en lijkt het je leuk om een internationale student in huis te nemen? Lees in deze blog alles rondom het High School Holland programma, waar moet een gastgezin aan voldoen, hoe verloopt de procedure en wat wordt er verwacht van een gastgezin?

Het High School Holland programma

Het High School Holland programma is een programma waarbij internationale studenten naar Nederland komen om hier voor een bepaalde periode naar een middelbare school te gaan. Die periodeduur varieert van 2 tot 10 maanden en de maand is afhankelijk of de student kiest voor een heel schooljaar of een semester.  Tijdens deze periode wonen zij bij een Nederlands gastgezin in huis. Als gastgezin geef je de buitenlandse student de mogelijkheid om de Nederlandse taal en cultuur te leren kennen. Een echte "once in a lifetime opportunity" voor de student!

Wat zijn de eisen?

De belangrijkste eis is dat jouw gezin openstaat voor een interculturele ervaring! Daarnaast zijn er enkele eisen verbonden aan een uitwisseling. Voor studenten met een Europese nationaliteit kan je je al aanbieden als gastgezin met een eenpersoonshuishouden. Voor studenten die op visum naar Nederland komen (dus van buiten Europa), is het een eis dat het gezin minimaal uit 2 personen bestaat. Wanneer je een eenoudergezin bent maar er wonen wel kinderen bij jouw thuis, dan kom je ook in aanmerking voor de studenten buiten Europa.

Of je nou in een dorp of stad woont, kinderen hebt of niet, dat is allemaal oké! Het is een pré als de student een eigen kamer heeft. Wanneer dit niet mogelijk is, is het wel van belang dat de student een plek heeft waar hij/zij zich terug kan trekken en/of studeren.

Hoe gaat het in zijn werk?

De eerste stap ligt bij jou, door je aan te melden als gastgezin.  Je ontvangt dan informatie, die je met jouw gezin kunt doornemen. Vervolgens komt er een Local Coordinator op bezoek voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek worden alle verwachtingen van de procedure toegelicht en heb je de kans om alle vragen te stellen die je hebt. Op basis van de kennismaking zal worden beoordeeld of je geschikt bent als gastgezin.

Nadat je als gastgezin wordt geaccepteerd, gefeliciteerd! Bereiden wij de plaatsing van een buitenlandse student tot in de puntjes voor. Op basis van de besproken onderwerpen ontvang je het complete pakket van één uitwisselingsstudent of van meerdere, indien je twijfelt, zodat je de beste keuze kunt maken voor jou en jouw gezin. Nadat de keuze is gemaakt en ook de uitwisselingsstudent tevreden is met de keuze, hebben we een match! Je zal alle aanvullende informatie ontvangen en wij zorgen dat de verdere procedure met onze buitenlandse partner in gang wordt gezet. Nadat de match is bevestigd zal er gezocht worden naar een school bij jou in de buurt, dit wordt gedaan door de Local Coordinator. Voor studenten buiten Europa zal het visum worden geregeld, hier hoef jij niks aan te doen. De uitwisselingsstudent krijgt dan ook jouw contactgegevens, zo kunnen jullie elkaar al een beetje beter leren kennen.

Introductiedag in Nederland

De volgende stap voor jou als gastgezin is: de introductiedag. Al onze uitwisselingsstudenten nemen deel aan een oriëntatieweek wanneer zij aankomen in Nederland. Deze wordt altijd afgesloten met de 'Meet your student day'. Op deze dag ontmoeten jij en de uitwisselingsstudent elkaar voor het eerst. Dit is vaak een onwijs leuk, spannend en soms ook nog wel een beetje ongemakkelijk. De uitwisselingsstudenten kijken hier heel erg naar uit maar zijn ook vaak zenuwachtig. Net als jij zitten zij met veel vragen zoals "Wat als het niet klikt?" of "Wat als het niet bevalt?"  Gelukkig kunnen wij uit ervaring vertellen dat wanneer het ijs is gebroken, het vrijwel altijd goed gaat tussen de student en het gastgezin. Aan het eind van de dag gaan jullie samen naar huis en kan het avontuur voor jullie beide beginnen!

Tijdens de gehele uitwisselingsperiode blijft de Local Coordinator jullie eerste aanspreekpunt. Ook organiseert de Local Coordinator leuke excursies in de regio buiten de landelijke excursies die High School Holland zelf organiseert. Daarnaast kun je natuurlijk altijd terecht bij het High School Holland team met al jouw vragen en opmerkingen.

Afscheid nemen na een bijzondere periode

Na afloop van de uitwisselingsperiode hebben jullie veel geleerd over elkaars culturen en gewoonten. Jullie hebben veel herinneringen gemaakt en een hechte band opgebouwd. Aan het einde van de uitwisseling valt het afscheid dan ook altijd zwaar, helaas ook iets wat erbij hoort.

Na het afscheid vragen wij altijd of je een evaluatieformulier wilt invullen en hebben we nog een afsluitend gesprek gepland. Hierbij staat jouw ervaring en eventuele verbeterpunten centraal, we willen graag een uitwisselingsprogramma aanbieden waarbij alle partijen tevreden zijn dus jouw mening is erg belangrijk. Wanneer je de ervaring nog een keer wil beleven maar dan weer helemaal anders, verwelkomen wij je graag nog een keer als gastgezin! Iedere student is uniek en daarnaast komen onze studenten vanuit de hele wereld waardoor wij kunnen garanderen dat het weer een compleet ander avontuur wordt.

Beteken iets voor onze uitwisselingsstudenten

Gastgezin worden?

 
1

Aanmelden

Enthousiast? Meld je direct aan als gastgezin.

2

Intake & advies

Persoonlijke kennismaking en introductie met High School Holland.

3

Voorbereiding & Begeleiding

Professionele begeleiding voor een onvergetelijk avontuur.

Small country, great place!

Culturele uitwisselingen

Haal de wereld in huis en beleef een onvergetelijk avontuur met High School Holland.

Uitwisselingsstudenten

Jaarlijks komen meer dan 120 leergierige studenten vol enthousiasme en energie naar Nederland.

Samen voor persoonlijke ontwikkeling

Samen met onze local coordinators, gastouders en scholen zorgen we voor een unieke uitwisseling.