Ik heb in Nederland veel meer vrije tijd

Japanse Maiki vertelt over haar exchange

Maiki uit Japan zit dit jaar op een middelbare school in Friesland. In Japan zit ze van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat in de schoolbanken: hier heeft ze heel veel vrije tijd. Ze vertelt over de grootste verschillen tussen haar thuisland en ons kikkerlandje.

Grootste verschillen tussen Japan en Nederland?

De Nederlanders zijn direct en Japanse mensen zijn dat niet. Dat is denk ik het grootste verschil tussen Japan en Nederland. Het is moeilijk voor Japanners om iets te weigeren maar de Nederlanders doen dat makkelijk. Daarnaast dragen veel mensen hier een lange broek. In Japan dragen veel vrouwen een rokje, zelfs als het koud is. Daar heb ik ook een schooluniform met een rokje, maar je mag ook een broek dragen als je dat zou willen. Verder eten we in Japan al het voedsel dat jullie ook in Nederland eten, behalve dropjes!

In Japan heb ik een erg druk leven. De les daar begint om 07.30 uur en eindigt om 17.00 uur. Daarna ga ik naar een speciale school om te oefenen voor mijn toelatingsexamen voor de universiteit waar ik naartoe wil gaan. Ik heb bijna geen vrije tijd, dus ik vind het lastig om te genieten van mijn vrije tijd hier. Dan weet ik niet wat ik moet doen, maar vaak ga ik naar de bioscoop met vrienden, kijken we een film thuis of eten we samen. Ook vind ik het leuk om met de bus of de trein ergens naartoe te gaan. Zo ben ik naar Amsterdam, Utrecht, Leiden, Groningen, Zwolle en Roermond geweest. De volgende keer wil ik naar Maastricht.

Wat vind je het leukste aan de Nederlanders?

Jullie komen op voor jullie eigen mening en dat leren jullie ook op school. Dat is voor Japanners erg moeilijk. Wij leren dat ook niet op school. De vakken die wij krijgen op school, gaan vooral over algemene kennis.

Wat doe je zoal met je gastgezin?

Ik heb een broer van ongeveer mijn leeftijd. Met de familie kijk ik vaak films en spelen we spelletjes. Wat ik fijn vind, is dat zij naar me luisteren als ik even ergens mee zit. Ze zijn erg lief. We bezoeken onze gast-oma en opa. De broers van mijn gastvader hebben kleine kinderen. In Japan ben ik de jongste in de familie, dus het is leuk ook eens jongere kinderen in de familie te hebben. Samen met mijn gastgezin en een van die kleine kinderen gingen we eens wandelen in het bos. Dat jongetje was erg nieuwsgierig, sprong, raakte alles aan en werd vies. Leuk om te zien, maar ik realiseerde me wel dat kinderen opvoeden wel lastig is. Ik maak leuke dingen mee met mijn gastgezin!

Beteken iets voor onze uitwisselingsstudenten

Gastgezin worden?

 
1

Aanmelden

Enthousiast? Meld je direct aan als gastgezin.

2

Intake & advies

Persoonlijke kennismaking en introductie met High School Holland.

3

Voorbereiding & Begeleiding

Professionele begeleiding voor een onvergetelijk avontuur.

Small country, great place!

Culturele uitwisselingen

Haal de wereld in huis en beleef een onvergetelijk avontuur met High School Holland.

Uitwisselingsstudenten

Jaarlijks komen meer dan 120 leergierige studenten vol enthousiasme en energie naar Nederland.

Samen voor persoonlijke ontwikkeling

Samen met onze local coordinators, gastouders en scholen zorgen we voor een unieke uitwisseling.