Sinds een paar maanden werk ik bij High School Holland. Ik mag de verhalen opschrijven over uitwisselingen omdat het belang ervan nog niet zo algemeen bekend is. Een leuke baan, maar de reden waarom ik dit stukje schrijf is mijn veranderde mening over het zijn van Local Coordinator.
Terechtgekomen bij High School Holland
Na de eindredactie van het televisieprogramma ‘Uitstel van Executie’ (RTL4) te hebben gedaan, (ja, Martijn is echt zo aardig) zocht ik als vervolg op deze baan een opdracht buiten het veld van televisie en met meer relevantie. De oorlog in Oekraïne was inmiddels net uitgebroken en ik ben niet de enige die met verbazing de agressie die daarmee gepaard ging gadesloeg. Ik wilde wat doen, maar zag me niet direct slaapzakken en voedselpakketten inzamelen. Wat het wel deed is dat het me motiveerde om bij High School Holland te gaan werken, omdat ik het belang van uitwisselingen was gaan zien. Dat ik bij High School Holland al wat mensen kende speelde daarbij uiteraard ook mee.
Ik ben me er van bewust dat de intrinsieke motivatie van veel scholieren, die op uitwisseling gaan niet per se ligt in het verbeteren van de wereld. Zij zoeken avontuur, en als puber ook vaak een beetje zichzelf. Dat de meeste van hen, na hun periode in een ander land, met een rugzak gevuld met begrip voor een andere cultuur en een nieuwe familie achterlatend weer naar huis gaan, is iets dat de wereld rijker maakt. Vaak wordt dit door henzelf pas wat later gezien. Er zijn verbintenissen gelegd tussen mensen in verschillende delen van de wereld. Hoewel dit misschien wat zweverig klinkt, kan het juist bijna niet concreter worden dan dit. Het contact en de empathie is er, en daar is niets zweverigs aan. Niet alleen is dit waardevol voor de scholieren die op uitwisseling zijn, maar zeker ook voor het gastgezin dat hen een liefdevol thuis bood. En hoewel een uitwisseling soms ook gepaard kan gaan met, hier en daar, wat uitdagingen, heeft dit daardoor meestal juist weer tot gevolg dat hierdoor de band tussen gezin en scholier sterker wordt.
Ik kon me redelijk verplaatsen in de motivatie voor gastouders om een scholier in huis te nemen. Soms is het de gezelligheid. Soms voor de kinderen om hen ook wat te leren van mensen uit een ander deel van de wereld. Soms is het omdat gastouders het ook gewoon een kind gunnen om een tijdje hier te zijn. Waar ik tegenaan liep was, dat ik niet zo goed begreep wat iemand nou motiveerde om Local Coordinator te zijn.
Waarom zou je Local Coordinator willen zijn?
Niet iedere uitwisseling loopt direct gesmeerd en het contact dat ik met Local Coordinators had was als er ‘gedoe’ was met een scholier. Ik vroeg me af hoe leuk dit was. Wat ik hierin vergat mee te nemen is dat 95% van de uitwisselingen vlekkeloos verloopt(!) Zonder gedoe en met heel veel waardering voor de Local Coordinator. Een Local Coordinator is de spin in het web, tussen gastgezinnen, scholen, scholieren uit een buitenland en, via High School Holland, maar ook met het thuisland (partnerorganisatie en ouders) van de scholier. Dit besef kwam toen ik Nicolette en Ellen interviewde. Dit interview over hun beider ervaring als Local Coordinator is hier te lezen. Nicolette en Ellen zijn beiden Local Coordinator in een ander deel van Nederland en beiden met een andere achtergrond.
Mijn inzicht
Na dit gesprek ben ik pas gaan inzien hoe leuk de bijbaan van Local Coordinator eigenlijk is. Zij deelden met mij ook waar hun persoonlijke uitdagingen liggen. Samenvattend zeiden ze dat er natuurlijk talloze redenen zijn om Local Coordinator te willen worden, maar de lol voor hen vooral ook zat in de cultuur verschillen. Het begeleiden van studenten in een land met, voor hen, andere gebruiken. De lunch van een half uurtje met een boterhammetje uit een trommeltje is voor ons misschien heel vanzelfsprekend, maar niet voor iemand uit Zuid-Europa.
Ook het helpen van gastgezinnen met een puber die op zoek is naar grenzen komt voorbij. Vaak kweek je al snel begrip als je de vraag stelt hoe een gastouder zelf was toen hij of zij zelf zo oud was. Maar ook vragen van het gastgezin over hoe zij kunnen omgaan met het contact met familie in het thuisland. Dankzij de mobiel kan ‘dit thuisland’ soms als erg aanwezig worden ervaren door het gastgezin. Of hoe het zit het met de participatie van het gastkind in het gastgezin? Welke regels voor mijn eigen kinderen mag ik ook voor het gastkind laten gelden? Allemaal interessante onderwerpen waarover begeleiding gevraagd kan gaan worden aan de Local Coordinator. De wetenschap dat je er als Local Coordinator niet alleen voor staat, maar ook samen met het team van High School Holland zoekt naar oplossingen geeft vertrouwen. Bijvoorbeeld in het samen vinden van een ander gastgezin als dat, in maar 5% van de gevallen, nodig blijkt te zijn.
Wij zijn op zoek naar jou!
Ons High School Holland-team is op dit moment op zoek naar een aantal Local Coordinators in heel Nederland. Dat is natuurlijk ook mede de aanleiding van dit schrijven. Een bijbaan, naast je huidige baan. Het vult misschien net een stukje relevantie en waardering in die je, bij je huidige, goedbetaalde, leuke of creatieve baan wat mist. Misschien is jouw reden wel dat je, net als ik, de relevantie van verbindingen tussen mensen uit verschillende delen van de wereld belangrijk vindt. Of omdat je dit gewoon heel leuk vindt om te doen. Misschien is dat uiteindelijk wel de belangrijkste reden.
Op meerdere plekken in het land zijn wij op zoek naar Local Coordinators die enthousiast zijn over hun eigen buitenland ervaring en dit enthousiasme weten over te brengen op anderen. Daarbij zijn empathisch vermogen en probleemoplossend denken belangrijke eigenschappen voor de rol van Local Coordinator.
Wie je ook bent, we zijn op zoek naar jou. Op deze pagina vind je meer informatie over het worden van Local Coordinator. We houden van korte lijnen dus, neem gerust contact met ons op via de telefoon of mail.
Met mij hopen ook alle collega’s van het High School Holland-team snel met je samen te mogen werken.
Alle goeds!
André de Geus
Enthousiast lid van het High School Holland team