8 redenen om gastgezin te worden voor een buitenlandse scholier

Neem de wereld in huis!

Via High School Holland maken tientallen uitwisselingsstudenten van over de hele wereld hun droom waar: een periode van 3 tot 10 maanden onderdompelen in de Nederlandse cultuur, taal en tradities. De scholieren wonen bij Nederlandse gastgezinnen en gaan naar de middelbare school. Als gastgezin bied je de student een warm thuis en gaan jullie samen dit avontuur aan. Wil je weten waarom gastgezin worden van een buitenlandse student ook een fantastisch avontuur voor jou en jouw gezin is? Lees dan snel verder!

1. Maak kennis met nieuwe culturen en verbreed je horizon

Een culturele uitwisseling is niet alleen een avontuur voor de buitenlandse scholier, ook voor u als gastgezin. Je leert over de cultuur, taal en tradities die jouw uitwisselingsstudent met zich meebrengt! Je maakt kennis met een nieuwe cultuur en verbreed jouw horizon. Zo leer je bijvoorbeeld een beetje over de Spaanse taal met een uitwisselingsstudent uit Argentinië of Spanje. Misschien proef je voor de eerste keer de lokale gerechten uit de Thaise of Mexicaanse keuken. Je ontdekt de verschillen tussen de Nederlandse cultuur en de cultuur van jouw buitenlandse student gewoon bij jouw thuis aan de keukentafel.

2. Toerist in eigen land

Wanneer je een student in huis heeft leer je de omgeving van ons land nog beter kennen. De student is benieuwd naar bijvoorbeeld de tulpenvelden, windmolens en grote steden in Nederland. Samen gaan jullie op ontdekkingsreis en bezoeken jullie de mooiste plekken van Nederland en word óók je toerist in eigen land. Je biedt de student de kans om alles over Nederland te leren en te ontdekken, wat een ontzettend dankbaar gebaar is.

3. Leer de Nederlandse cultuur beter kennen

Je krijgt een andere kijk op Nederland. Natuurlijk wist je als Nederlander dat de kroketten, de winterse stamppot en de boterham met hagelslag typerend zijn voor Nederland. Maar ook de klompen, windmolens en fietsend naar het werk door weer en wind zijn typisch Nederlands. Maar wist je bijvoorbeeld dat een washandje typisch Nederlands is? En heeft u wel eens nagedacht over de verjaardagskalender die in ieder huis op het toilet hangt? Wanneer je een buitenlandse student in huis heeft, zal hij of zij je op onze gekke gewoontes wijzen, en zo leer je Nederland nog beter kennen.

4. Maak het verschil

Je biedt een student een veilig en warm thuis in Nederland. De student is tussen de 14 en 18 jaar oud en komt helemaal alléén naar een vreemd land. Voor de scholier is het natuurlijk hartstikke fijn wanneer er een gastvrij gezin op hem of haar staat te wachten. De scholier wordt door jou als gastgezin volledige opgenomen in het gezinsleven. Zo krijgt jij er een extra gezinslid bij en de uitwisselingsstudent krijgt een tweede familie in een vreemd land. Jij, als gastgezin, biedt de student dit en je gunt hem of haar daarmee een fantastische uitwisseling.

5. Een internationaal netwerk met nieuwe contacten

Wanneer je gastgezin wordt, leer je veel nieuwe mensen kennen en bouw je een internationaal netwerk op. Omdat je een buitenlandse student in huis neemt, leren jullie elkaar door en door kennen. De ouders van de student zijn dolblij met jouw goede zorgen. Daarom beteken je veel voor zowel de student als zijn of haar ouders. Je leert niet alleen jouw uitwisselingsstudent beter kennen, maar ook andere gastgezinnen met hun studenten op de 'Meet Your Student Day’ en 'Family Day’. Hier houd je levenslange vriendschappen aan over.

6. Een avontuur voor zowel student als gastgezin

Een uitwisselingsstudent in huis is een ervaring om nooit te vergeten voor zowel student als gastgezin. Jouw wereld wordt even op zijn kop gezet, maar hier komt een ontzettend leuke ervaring uit voort. Voor de student is het een hele spannende ervaring waar nog vele jaren later over gepraat wordt. Óók zal je nog vaak terugdenken aan de tijd dat de uitwisselingsstudent deel uitmaakte van jouw gezin.

7. Vergroot je kennis

Als gastgezin heb je een grote maatschappelijke impact. Je draagt bij aan het vergroten van het internationale begrip en waardering. Hoe beter we andere culturen begrijpen, hoe meer we van elkaar kunnen leren en versterken.

8. Meer gezelligheid in huis

Een (extra) zoon of dochter in jouw gezin of een broer of zus voor jouw kinderen. De uitwisselingsstudent is een extra persoon in jouw gezin wat voor meer gezelligheid en vreugde zorgt. Een gezellig en warm thuis is ontzettend belangrijk voor een uitwisselingsstudent, hiermee voelen ze zich snel op hun gemak en voelt hun Nederlandse thuis ook echt als thuis. Ben je enthousiast geworden om gastgezin te worden en wilt u een buitenlandse student een warm thuis bieden in Nederland? Ga deze waardevolle nieuwe uitdaging aan en word gastgezin!

Beteken iets voor onze uitwisselingsstudenten

Gastgezin worden?

 
1

Aanmelden

Enthousiast? Meld je direct aan als gastgezin.

2

Intake & advies

Persoonlijke kennismaking en introductie met High School Holland.

3

Voorbereiding & Begeleiding

Professionele begeleiding voor een onvergetelijk avontuur.

Small country, great place!

Culturele uitwisselingen

Haal de wereld in huis en beleef een onvergetelijk avontuur met High School Holland.

Uitwisselingsstudenten

Jaarlijks komen meer dan 120 leergierige studenten vol enthousiasme en energie naar Nederland.

Samen voor persoonlijke ontwikkeling

Samen met onze local coordinators, gastouders en scholen zorgen we voor een unieke uitwisseling.